به روز شده در ۱۴۰۳/۰۹/۰۳ - ۲۱:۱۲
 
۰
تاریخ انتشار : ۱۳۹۳/۰۳/۳۰ ساعت ۱۰:۳۵
کد مطلب : ۴۵۷۵۴

کسانی که منافع‌شان در فضای بسته است

گروه فرهنگ و هنر: فتح‌الله بی‎‏نیاز می‌گوید ممیزی ادبیات را خنثی و یکنواخت کرده و تضادهای زندگی واقعی به کتاب‏‌ها راه پیدا نمی‌کند.عده‎ زیادی هستند که می‏‌خواهند ممیزی به حداقل برسد، اما عده‎ زیادتری هستند که منافع‌شان در بسته بودن فضای فرهنگی است.
کسانی که منافع‌شان در فضای بسته است
این نویسنده و منتقد ادبی درباره وضعیت ممیزی در دولت جدید گفت: من در این زمینه تنها از طریق گفت و شنود با دوستان اطلاع دارم و همچنان 9 رمان و چهار مجموعه داستانم بلاتکلیف هستند. نسل میانسال و جوان می‌گویند با حذف برخی نکته‌ها، آثارشان برای چاپ مشروط شده و البته برخی هم رد شده‎اند. بنابراین تعداد کتاب‌هایی که اجازه چاپ نگرفته‌اند، کم نیست و این ناامیدکننده است، چون تغییر جدی رخ نداده است. البته جسته و گریخته می‌شنویم کتاب‎هایی از شاملو یا ساعدی مجوز گرفته‏‌اند، اما این‎ها کتاب‏‌هایی هستند که پی‎دی‎اف‌شان در اینترنت موجود است و انتشارشان مورد تفاخر نیست.

او در ادامه اظهار کرد: یک عده‌ دیگر هم می‏‌گویند کتاب‌شان مجوز گرفته، اما وقتی کتاب را برایم می‌فرستند، می‌بینم کتاب از هر حیثی خنثی است. شخصیت داستانی به شرایطش اعتراض ندارد، همه چیز کتاب خنثی است و شخصیت داستان به فقر و خورده شدن حقوقش اعتراض نمی‌کند. من کتاب‎هایی از آمریکای لاتین می‌خوانم که سراسر فراز و فرود است، اما ادبیات ما یکنواخت شده است. این کتاب‌ها جذابیت ندارند و شاید دلیل پایین آمدن تیراژ و مطالعه هم همین باشد؛ کتاب انگار گزارش است.

بی‌نیاز درباره تأثیر ممیزی بر ادبیات گفت: ممیزی در این سال‏‎ها ادبیات را خنثی کرده و ما دیگر در آن تلاطم نمی‌بینیم. آدم‌‏ها در شرایط واقعی تضاد و اعتراض دارند اما این تضاد و اعتراض در کتاب‎ها نمی‏‌آید. نگاه شخصیت‌های داستانی به سیاستمدارها، شبکه‏‌های تلویزیونی، فیس‎بوک و یا اتفاق‎های روز مثل ماجرای شوی هپی در کتاب‌ها منعکس نمی‌‏شود. ناشرها هم از کتاب‎ها خسته‏‌اند و این کتاب‏‌ها چیزی به ادبیات نمی‎افزاید.

او سپس در انتقاد از وضعیت ممیزی در دولت قبل اظهار کرد: دولت قبل در ممیزی می‌خواست تک‌صدایی باشد، اما الآن می‌‏خواهند صداهای مختلف در جامعه باشد، چون در بخش‌هایی این ایده تک‎صدایی شکست خورد. الآن دنیا بر تک‌صدایی نمی‏‌چرخد و در کشورهای پیشرفته همه حرف می‌زنند.

این منتقد ادبی تأکید کرد: من فکر نمی‌کنم شرایط ممیزی بهتر شود، چون عده‎ زیادی هستند که می‏‌خواهند ممیزی به حداقل برسد، اما عده‎ زیادتری هستند که منافع‌شان در بسته بودن فضای فرهنگی است؛ چون وقتی پای فهم و خرد به میان می‏‌آید، ترجیح می‌دهند عقلانیت ابزاری را حاکم کنند و از عقلانیت فرهنگی به دور باشند. جامعه‏‌ای هم که از عقلانیت فرهنگی دور باشد، ضررش به همه می‏‌رسد.
مرجع : ايسنا